Wat doe je als je klasgenoot een nare video doorstuurt? Of als iemand zegt dat je iets "voor de lol" moet sturen? Kinderen komen al jong in aanraking met online gedrag dat over grenzen gaat. Vaak weten ze niet wat ze ermee moeten. Met dit lespakket leren kinderen uit groep 7 en 8 hoe ze bewust online kunnen zijn — op tijd, duidelijk en veilig.
Bewust online zijn betekent dat kinderen goed nadenken voordat ze iets zeggen, doen of delen op internet. Ze leren ook om andermans grenzen te respecteren. Want wat voor de één grappig is, kan voor de ander kwetsend zijn.
Kinderen gebruiken al vroeg WhatsApp, TikTok of andere apps. Ze sturen berichten, video’s of plaatjes. Soms per ongeluk, soms expres, maar niet altijd met oog voor de gevolgen.
Dit lespakket laat kinderen nadenken over vragen zoals:
Het programma bestaat uit twee onderdelen met bijbehorende instructie die samen ongeveer 30 minuten duren. Je kunt het makkelijk gebruiken in de klas.
Alle onderdelen zijn afgestemd op de leefwereld van kinderen van 10 tot 12 jaar.
Het lespakket sluit aan bij de praktijk. Kinderen herkennen de situaties en voelen zich vrij om hun mening te geven. Door de video ontstaat er vaak een gesprek in de klas. Ook sluit het aan bij de Preventive Law-benadering: voorkomen is beter dan genezen. We helpen kinderen om al vroeg bewuste keuzes te maken.
Kinderen zijn elke dag online. Maar weten ze ook hoe ze daar veilig en met respect met anderen omgaan?
Met dit lespakket leren ze op een simpele en begrijpelijke manier wat online gedrag met een ander kan doen. Ze leren grenzen herkennen — bij zichzelf én bij anderen.
Wil jij ook dat jouw leerlingen bewust online leren zijn? Bekijk dan nu ons lespakket voor groep 7 en 8 en help mee aan een veilige digitale omgeving voor elk kind.