Als lector preventive law komen voor mij heel veel dingen samen. Het doen van onderzoek en het vervullen van mijn nieuwsgierigheid gaan hand in hand met mijn wens de juridische beroepsuitoefening te veranderen, meer mensgericht, efficiënter en vooral preventiever. Recht maakt soms meer kapot dan je lief is en is tegelijkertijd de pilaar van een gedegen en goed functionerende rechtsstaat. Voortdurende alertheid op hoe het recht functioneert drijft mij.
Als jurist en filosoof was/ben ik vooral geïnteresseerd in de waaromvraag. Waarom doen we de dingen die we doen, zoals we ze doen, en is daar verbetering in aan te brengen.
Ik heb gewerkt aan de universiteiten in Groningen, Praag en Utrecht, voordat ik als rechter-plaatsvervanger en consultant de praktijkkant van het recht ontdekte. Vaak vroeg ik mij af wat dragen juristen nu werkelijk bij in een gegeven casus aan het bijvoorbeeld sneller en cliëntgerichter oplossen van problemen. Er zat vaak licht tussen de werkelijkheid van het recht en hoe mensen het recht beleven. Ik wil de juristen- en de mensenwereld als het ware bij elkaar brengen. In 2005 ontdekte ik de beweging preventive law en ben mij daarin gaan specialiseren, eerst als lector aan de Hogeschool Utrecht en vanaf 2011 als lector aan Zuyd Hogeschool. Op het thema promoveerde ik in 2017 in de sociale filosofie aan de universiteit voor Humanistiek bij prof. Harry Kunneman en prof. Pieter Ippel, en toen kwam alles in een stroomversnelling. De juridische academie en de Universiteit Maastricht hielpen daar enorm bij. De hbo-rechten opleiding van Zuyd wil graag preventieve juristen opleiden en de UM gaf mij de kans als bijzonder hoogleraar preventive law verder onderzoek en onderwijs naast het lectoraatswerk te doen.
Het grootste geschenk in mijn werkleven is wel dat ik met een groep onderzoekers en studenten mag werken die mijn passie delen. Daarmee heb ik, ook in voor mij mindere tijden, altijd het gevoel dat het zaadje van menselijker rechtsbeoefening doorgroeit tot een grote en standvastige boom. Preventive law was tot voor kort een onbekende beweging en is nu niet meer weg te denken.
LinkedInJoost van den Akker is vanaf de start bij het lectoraat Preventive Law betrokken. Eerst vanuit de opleiding European Studies en dit jaar voor het Consortium Versterkt Conflictoplossend Vermogen.
Joost promoveerde in 2018 op referenda over de Europese Unie aan de Universiteit Twente, met als (co-)promotoren Kees Aarts, Henk van der Kolk en Eric van de Luijtgaarden.
Ook was hij tien jaar gedeputeerde en statenlid van de provincie Limburg. Hij is afgestudeerd in European Studies en European Law School.
Als politicoloog was hij gastdocent aan de Radboud Universiteit en Universiteit Maastricht. Daarnaast is Joost vice-voorzitter van de Board van United World College Maastricht.
LinkedInMijn naam is Sabrina Erens en inmiddels ben ik 6 jaar werkzaam bij de Juridische Academie van Zuyd Hogeschool, onder meer als management assistent voor Eric van de Luijtgaarden.
Voor het lectoraat Preventive Law verricht ik ondersteunende en organisatorische werkzaamheden. Ik ben verantwoordelijk voor het beheren van agenda’s, het plannen van afspraken, het voorbereiden van vergaderingen en notuleren tijdens bijeenkomsten. Daarnaast ondersteun ik bij de uitvoering van projecten en onderzoeken.
Mijn passie is om activiteiten te organiseren die bijdragen aan een sterk en hecht teamverband met als doel om samenwerking en communicatie binnen ons team te versterken.
LinkedInSinds 2016 ben ik docent bij HBO-Rechten, na 7 jaar in de advocatuur gewerkt te hebben.
Ik geef met name les in leerjaar 3 en daarnaast coördineer ik de stages van jaar 2 en 3. Ik ben lid van de Academieraad en heb in enkele projecten samengewerkt met de UM.
Vanaf september 2024 zal ik bij het lectoraat onderzoek doen naar familierechtelijke onderwerpen, ook nu weer in samenwerking met een docent van de UM.
Ik ben afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden in de studierichting staats- en bestuursrecht. Mijn scriptie schreef ik over artikel 6:22 Awb, het passeren van gebreken in het bestuursprocesrecht.
Sedertdien heeft mijn bestuursrechtelijke kennis, gebaseerd op mijn werkervaring in de advocatuur en in het onderwijs (Zuyd Hogeschool en Universiteit Utrecht), zich ontwikkeld tot een expertise in het algemeen bestuursrecht, omgevingsrecht en het constitutioneel recht.
Een aanvang is gemaakt met onderzoek naar maatschappelijk effectieve rechtspraak in het bestuursrecht. Het is een onderzoek naar de verwachtingen van geschillenbeslechting in het bestuursrecht, met andere woorden, wat is de ervaren rechtvaardigheid in geschillen met de overheid. Het gaat om empirisch-juridisch onderzoek waarin de ervaringen van procespartijen in een bestuursrechtelijke procedure worden betrokken.
Dit onderzoek sluit aan bij de onderzoeksfocus van het lectoraat Preventive Law om juridische problemen zoveel mogelijk te voorkomen en deze zo min mogelijk inquisitoir op te lossen.
Mijn interesse in maatschappelijke ontwikkelingen strekt zich ook uit naar de invloed van digitalisering op het bestuursrecht en op het constitutioneel recht.
Voor vragen over mijn onderzoek neem contact op gladys.vantuel@zuyd.nl.
LinkedINIk studeerde rechten in Maastricht. Een geweldige opleiding. Ik leerde tijdens de opleiding en in de praktijk (als advocaat) hoeveel betekenis je voor mensen kunt hebben. Mijn patroon noemde ons zelfs moderne ridders: wij zorgden ervoor dat onze cliënten hun geschillen niet meer met de vuist hoefden te beslechten. Ik leerde ook dat het tegen hoge kosten te halen 'recht' niet altijd iets oplost. Mijn bureau lag vol met geëscaleerde, moeilijk oplosbare conflicten, elk in centimeters hoge veelkleurige stofmappen.
Na zeven jaar advocatuur wilde ik wat anders. Ik wijzigde koers, maar niet mijn ambities. Ik werd docent en onderzoeker bij Zuyd Hogeschool. Daar kan ik met collega’s (zelfs een aantal van mijn beste vrienden) en studenten werken aan vernieuwingen in het juridisch onderwijs en de rechtspraktijk.
Ik deed kwalitatief empirisch promotieonderzoek naar het proces van schikken (op de gang) tijdens civielrechtelijke procedures. Mijn promotoren waren prof. mr. dr. Rick Verschoof, prof. dr. Philip Langbroek en prof. mr. dr. Eric van de Luijtgaarden. Ik geloof niet dat je alle problemen van mensen met een schikking kunt oplossen op de gang, noch in de zittingszaal. Soms is een vonnis nodig, en soms is een vonnis (het begin van) een mooie oplossing. Tegelijkertijd denk ik dat er nog een behoorlijk onbenut potentieel is. Daarover geef ik lezingen aan rechters en advocaten. Ik sta voor conflictpreventie en -oplossing als het kán, geschilbeslechting als het móet.
Mijn naam is Sanne Lutter, geboren en getogen in Limburg en werkzaam als docent en onderzoeker voor de juridische academie van Zuyd Hogeschool. Na het behalen van mijn HBO-Rechten diploma, heb ik de pre-master en master Arbeid en Recht met specialisatie Gezondheidsrecht gevolgd aan de Universiteit Maastricht. Tijdens en na mijn master heb ik in de letselschadepraktijk gewerkt als juridisch medewerker.
Voor het lectoraat Preventive Law heb ik de afgelopen jaren aan verschillende projecten mogen werken, zoals het evalueren van de Pilot Het Huis van het Recht Heerlen, het arbeidsmarktonderzoek opleidingen HBO-Rechten en een onderzoek naar de bereidheid van burgers om preventieve gezondheidsapps in te zetten. Thema’s als preventive law, toegang tot het recht en rechtvaardigheidsperceptie stonden daarbij centraal. Momenteel doe ik onderzoek naar ervaren rechtvaardigheid in collectieve ontslagprocedures en werk ik mee aan verschillende onderzoeken bij het leerwerkbedrijf Zuyd Legal Lab.
Daarnaast zet ik mij in voor een sterke verbinding tussen onderwijs, onderzoek en alumni. Dit is belangrijk omdat een hecht alumninetwerk de band met de opleiding versterkt en waardevolle kennisuitwisseling stimuleert. Als alumna van de opleiding HBO-Rechten coördineer ik het alumninetwerk, waarmee ik actief bijdraag aan deze verbinding. Als docente ben ik onder meer betrokken bij internationaliseringsprojecten, waar ik graag mijn kennis over Preventive law deel. Ik vind het waardevol om bij te dragen aan het opleiden van juristen die oplossingen kunnen bedenken voor (juridische) problemen en het voorkomen (van escalatie) daarvan.
LinkedInNa het voltooien van de opleiding Nederlands recht aan de Universiteit Maastricht, ben ik gaan werken in het bedrijfsleven. Na een aantal jaren te hebben gewerkt als directeur bij een middelgroot beveiligingsbedrijf, heb ik in 2007 de overstap gemaakt naar de advocatuur en ben daarin 16 jaren werkzaam geweest.
In 2010 ben ik de advocatuur gaan combineren met het geven van onderwijs. Eerst als docent (ondernemings)recht bij de opleiding Finance & Control van Zuyd Hogeschool en vanaf 2014 ook als universitair docent bij de Faculteit de Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht.
In de advocatuur - en daarvoor al als vrijwilliger bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel - heb ik jarenlang samengewerkt met mijn goede vriend Lucas Lieverse. In die tijd is bij ons het idee ontstaan voor een nieuw soort juridische dienstverlening. Uiteindelijk heeft dat idee geleid tot de oprichting van Zuyd Legal Lab (ZLL). ZLL is het juridisch leerwerkbedrijf van de Juridische Academie, waar studenten (onder begeleiding) juridisch advies geven, procederen en onderzoek doen. In de opstartfase kwam ik in contact met Eric van de Luijtgaarden (lector van de Juridische Academie). Er was een enorme overlap tussen de ideeën van Lucas en mij en het onderzoek dat Eric deed naar Preventive Law. Dit resulteerde in een nauwe samenwerking en mijn toetreding tot het lectoraat Preventive Law.
In 2019 heb ik binnen Zuyd de overstap gemaakt naar de Juridische Academie, waar ik in september 2022 ben gestart als opleidingsmanager. Naast deze werkzaamheden, ben ik betrokken bij ZLL, het lectoraat Preventive Law en verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht. In mijn werk staat het maken van verbindingen tussen onderwijs, praktijk, onderzoek en onderwijsinstellingen centraal.
LinkedinIk ben docent HBO-rechten bij Zuyd Hogeschool. Ik heb Nederlands recht gestudeerd aan de UM te Maastricht en ben in 2005 afgestudeerd. Na mijn afstuderen ben ik meteen in de praktijk gestart, en wel in de advocatuur. Ik heb eerst als juridisch medewerker gewerkt en in 2006 werd ik beëdigd als advocaat. Ik ben gedurende 15 jaren als advocaat werkzaam geweest in de sociale advocatuur. Ik behartigde met name zaken op het gebied van het personen- en familierecht. Ik heb het beroep van advocaat ook enige tijd gecombineerd met het docentschap. Ik heb nl. gedurende een aantal jaren vaardighedenonderwijs verzorgd bij de Oefenrechtbank aan de UM te Maastricht. Daar kon ik mijn praktijkervaring overbrengen aan studenten van de UM. Dat beviel me zo dat ik besloten heb mij volledig op het onderwijs toe te leggen. Zodoende ben ik sedert september 2021 docent aan deze geweldige onderwijsinstelling.
Ik ben co-modulevoorzitter van de module ‘Grensoverschrijdende overheid’. Tevens ben ik lid van de werkgroep Internationalisering, van waaruit samen met studenten wordt deelgenomen aan interessante projecten m.b.t. het Europees en Internationaal recht. Last but not least ben ik lid van het Lectoraat Preventive Law. Momenteel begeleid ik vanuit het Lectoraat het project ‘Street Law’. Doel van dit project is om middelbare scholieren op een laagdrempelige wijze wegwijs te maken in het recht. Daartoe draaien we de rollen om en verzorgen onze tweedejaars studenten een les aan een middelbare school. Een erg leuk project en wat mij betreft een vaste waarde in ons onderwijs.
LinkedIn