Achteraf betalen heeft meer gevolgen dan je op het eerste gezicht zou denken. Ben je niet volledig op de hoogte van alle risico's? Ontdek wat achteraf betalen écht betekent voor je financiële toekomst. Afterpain helpt je verder! 

Wie zijn wij? 

Wij zijn zeven hbo-rechten studenten aan Zuyd Hogeschool in Sittard. Voor de laatste module ‘de Finale’ hebben wij een podcast opgenomen in het kader van Preventive Law. Dit betekent dat onze podcast gericht is op het tegengaan van juridische problemen voordat ze ontstaan, zodat mensen deze situaties kunnen voorkomen. Waarom een probleem oplossen, als het ook voorkomen kan worden? 

Achteraf betalen: het onzichtbare probleem onder jongeren 

Het gebruik van achterafbetaaldiensten onder jongeren neemt toe, maar de meesten hebben geen idee welke risico's ze daarmee nemen. Mediaberichten tonen aan dat dit een steeds groter wordend probleem is, zonder dat er momenteel een goede oplossing voorhanden is.

Op zich hoeft achteraf betalen niet problematisch te zijn, maar wanneer jongeren deze diensten onbewust en ongecontroleerd gebruiken, kan dit ernstige gevolgen hebben. Het begint vaak onschuldig, maar kan uitgroeien tot schuldenproblematiek en in sommige gevallen zelfs leiden tot een negatieve BKR-registratie. Jongeren zien alleen de voordelen van direct kunnen kopen. Althans, het probleem zit hem vooral in het gemak waarmee deze diensten worden aangeboden en de onduidelijkheid over de werkelijke consequenties. 

Afterpain 

Afterpain is een Instagram-account dat speciaal is opgericht om jongeren, zoals jij, op een toegankelijke manier te informeren over de gevolgen van achteraf betalen. Ons doel is om deze belangrijke informatie op een begrijpelijke manier over te brengen, zodat jongeren bewuste keuzes kunnen maken. 

Om dit doel te bereiken heeft Afterpain een podcast ontwikkeld die jongeren meeneemt in de wereld van achteraf betalen. In onze podcast duiken we diep in de werkelijke impact van achterafbetaaldiensten. Jij krijgt als luisteraar de kans om het persoonlijke verhaal te horen van onze gastspreker die openhartig haar eigen ervaringen en uitdagingen deelt met achteraf betalen. 

Daarnaast bespreken we verschillende stellingen over dit onderwerp. Door middel van deze podcast ontdek je wat achteraf betalen écht betekent voor je financiële toekomst. Het gaat verder dan alleen het uitstellen van een betaling. Afterpain helpt jongeren om deze realiteit te begrijpen voordat het te laat is.

Check onze Spotify code!

 

Interview met directeur & juridisch adviseur: dhr. M. Brocaar

“Vooral jongeren benaderen mij en kampen met de financiële gevolgen in de vorm van schulden. Het probleem is dat deze jongeren vaak nog studeren en daarom geen hoge inkomsten hebben. Daarnaast moet er rekening mee worden gehouden dat zelfs wanneer je je schulden hebt afgelost, je nog vijf jaar lang geregistreerd blijft staan in het BKR-systeem. Dit betekent dat je gedurende die vijf jaar geen telefoonabonnement kunt afsluiten, geen lening kunt krijgen en ook geen hypotheek kunt aanvragen.” 

Lees nu het hele interview: (Link PDF) (https://docs.google.com/document/d/1MkyVygLWatRQdbcn4_CLrqIWHkZApDRs09I7vhIevk8/edit?usp=sharing

Conclusie

Hoewel achteraf betalen in het begin een zorgeloze oplossing lijkt voor directe aankopen, blijkt de realiteit veel gecompliceerder te zijn dan jongeren vaak denken. De verhalen en ervaringen die in onze podcast aan bod komen, laten zien dat achteraf betalen vaak meer gevolgen heeft dan alleen het uitstellen van een betaling. Door jongeren bewust te maken van deze risico’s, helpen we hen om weloverwogen keuzes te maken voordat ze zich vastbinden aan achterafbetaaldiensten. 

Preventive Law is hier ook de sleutel tot succes. Door van tevoren na te denken over de kosten en de gevolgen van achteraf betalen, kunnen jongeren financiële problemen voorkomen. Want zoals onze podcast benadrukt: de rekening komt altijd. 


Deze producten en pitches zijn door studenten gemaakt voor onderwijsdoeleinden. Het zijn concepten van oplossingen voor veel voorkomende juridische problemen. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.