Bewustwording creëren bij jongeren over (verboden) wapenbezit.
Geschreven door: Steffanie Verhoef, Esmée van Herk, Maud Burhenne, Michelle Dijkstra, Lara Frissen, Yasmine Lutfi, Michell Hoenen
Welkom allemaal!
Wij zijn zeven studenten van de HBO-rechtenopleiding aan Zuyd Hogeschool in Sittard. Voor ons afstudeerproject voor de module ‘De Finale’ hebben wij een product ontwikkeld dat draait om Preventive Law. Dat betekent dat ons product zich richt op het voorkomen van problemen voordat ze erger worden, met als doel problemen te ontwijken. Voorkomen is altijd beter dan achteraf genezen.
Om erachter te komen welke (juridische) onderwerpen geschikt waren voor onderzoek, hebben wij contact gezocht met vrienden en kennissen uit onze omgeving. Wij hoorden dat zij (vaak) geweld hebben gezien of hebben meegemaakt. Ook hoorden wij steeds meer in het nieuws over dreigende situaties op scholen waarbij jongeren in het bezit waren van een wapen.
Hierna hebben we verschillende interviews gehouden met de politie, de gemeente Heerlen en een advocaat. Zo ontdekten we dat er meer jongeren zijn die wapens hebben. Dit is niet alleen een groot probleem voor de samenleving, maar kan ook ernstige gevolgen hebben voor de jongeren die een wapen hebben. Daarom hebben wij een product gemaakt dat de ernst van wapenbezit benadrukt en voorlichting geeft over de gevolgen ervan.
Als beroepsproduct hebben wij een animatievideo en een Instagrampagina gemaakt om de aandacht van jongeren te trekken voor de gevaren en gevolgen van wapenbezit. We hebben vooral geprobeerd om jongeren te informeren over verschillende onderwerpen waarbij wapenbezit een belangrijke rol speelt.
Op onze Instagrampagina staan posts over de ernst en de gevolgen van wapenbezit. Elke post gaat over een specifiek onderwerp. Zo zijn er posts over de soorten wapens die er zijn, maar ook over de gevolgen van wapenbezit.
Dit betekent dat we uitleggen wat volgens de wet de gevolgen zijn. Jongeren krijgen zo een beter beeld van hoe serieus hun daden zijn. Het hebben van een wapen is namelijk strafbaar en kan ernstige gevolgen hebben.
Ook hebben wij een animatie video gemaakt om jongeren op een leuke manier informatie te geven over dit probleem. De animatie video verwijst met een link naar onze Instagrampagina. Wij hopen zo jongeren op een makkelijke manier te bereiken en hen te laten zien dat wapenbezit niet alleen gevaarlijke situaties kan veroorzaken, maar ook ernstige gevolgen kan hebben.
Voor ons onderzoek was het belangrijk om jongeren direct aan te spreken op een manier die bij hun leeftijd past. Een pagina met alleen informatie zou niet genoeg zijn om hen te bereiken. Daarom hebben wij geprobeerd jongeren via een sociale media-pagina te bereiken. We hopen dat jongeren, na het zien van onze producten, twee of zelfs drie keer nadenken over de gevaarlijke situaties die ze met hun gedrag kunnen veroorzaken.
Zoals eerder gezegd, gaat ons afstudeerproject over 'Preventive Law'. Kort gezegd betekent dit dat verschillende meningen en standpunten niet zo erg worden dat er uiteindelijk alleen maar verliezers zijn.
Het recht wordt vaak pas als laatste oplossing gebruikt. We zien dan ook dat elke dag dat de problemen zo erg worden dat alleen de rechter nog kan helpen. De rechter moet dan een besluit nemen over de juridische vragen die bij het probleem horen. Dit zorgt ervoor dat mensen vaak in lange rechtszaken terechtkomen, wat slecht kan zijn voor hun gezondheid en hun portemonnee.
Een expert op het gebied van ‘Preventive Law’, Eric van de Luijtgaarden, zei ooit: ‘Juristen moeten minder snel grijpen naar juridische instrumenten. Maar eerst luisteren naar wat de klant wil bereiken’. Hij bedoelde dat het recht meer is dan alleen de feiten. Het recht is technisch, maar veranderd vaak. Zonder mensen en hun verschillende meningen bestaat het recht niet. Het recht bestaat door en voor mensen. Maar waarom wordt er dan bijna geen aandacht besteed aan de mensen achter het probleem?
Door de start van 'Preventive Law' wordt het mogelijk gemaakt om mensen in een vroege fase op een juridisch geschikte en persoonlijke manier te helpen, in situaties die mogelijk tot problemen kunnen leiden. De juristen van nu en de toekomst moeten niet alleen worden opgeleid om deze situaties op te lossen nadat het probleem is ontstaan. Ook zijn de juristen ervoor om klanten te begeleiden en te ondersteunen om problemen te voorkomen voordat ze ontstaan. Het idee van 'Preventive Law', zoals professor Louis Meier Brown bedoelde, draait om zorg en voorkomen in plaats van genezen.
Gedurende deze periode hebben we ons ingespannen om zowel de ernst en het belang van ons onderwerp duidelijk te maken, maar vooral ook om het recht begrijpelijk te maken voor jongeren. Het recht is bedoeld om de kloof te overbruggen tussen mensen met een hoge opleiding en mensen met minder of geen opleiding. Toch merken we dat burgers niet altijd goed op de hoogte zijn van het recht en het niet altijd begrijpen. Daardoor kunnen ze de gevolgen van hun acties niet altijd goed inschatten. Vooral als een (mogelijke) dader onder de 18 jaar is, zijn deze gevolgen nog moeilijker te voorspellen.
Daarom hebben we ons onderzoek gericht op het voorlichten van jongeren. Door jongeren al op jonge leeftijd goed te vertellen over wat er gebeurt als ze wapens meenemen, kunnen we misschien voorkomen dat het aantal jongeren met wapens blijft stijgen. In plaats van jongeren te straffen nadat ze iets fout hebben gedaan, kan het beter zijn om problemen te voorkomen voordat ze ontstaan.
Er is een spreekwoord dat zegt: "Jong geleerd is oud gedaan."