Vindt u het belangrijk dat kinderen onder de 12 jaar een stem krijgen binnen het familierecht? Wij vinden dit ook! Daarom hebben wij hier in de module “De Finale” onderzoek gedaan hoe wij deze kinderen een stem kunnen geven.
Kinderen ouder dan 12 jaar kunnen volgens de wet hun stem laten horen in familierechtelijke procedures. Kinderen onder de 12 jaar krijgen deze mogelijkheid niet automatisch. Wij zien in de praktijk vaak terug dat kinderen jonger dan 12 jaar wel de wens hebben om hun stem te laten horen. Met ons product hebben wij geprobeerd om deze wens waar te maken.
Wij hebben een product ontwikkeld in de vorm van lesmateriaal dat kinderen de kans geeft om hun stem te laten horen en hen de mogelijkheid geeft om in de klas over hun gezin te praten. Dit lespakket kan worden gebruikt op basisscholen waarin het thema “mijn gezin” centraal staat. In deze doos zitten meerdere soorten lesmateriaal zoals:
In de doos zit een pakketje met praatkaartjes. Deze praatkaartjes bestaan uit 21 vragen, 9 feitjes en 10 blanco kaartjes. Door het stellen van deze vragen kunnen kinderen praten over onderwerpen zoals scheidingen, school, hun thuissituatie en het laten horen van hun mening. De feitjes zorgen ervoor dat kinderen begrip krijgen voor elkaars situatie. De blanco kaartjes geven de kinderen de kans om zelf vragen te bedenken die zij aan elkaar willen stellen.
Bij de praatkaartjes zit een instructie voor de docenten. Hierin wordt uitgelegd hoe de praatkaartjes gebruikt moeten worden. Daarnaast geven wij tips en ideeën voor extra lesmateriaal.
Verder zit er een brief in de doos voor docenten met antwoorden op veel gestelde vragen. In deze brief hebben wij opgeschreven bij welke instanties docenten terecht kunnen als zij het gevoel hebben dat een leerling in een onveilige of onprettige thuissituatie zit.
Wanneer een kind aangeeft dat hij of zij juridische hulp nodig heeft bij de situatie waarin zij zitten, kunnen de docenten modelbrieven aan het kind aanbieden. Deze brieven kunnen zij sturen naar de rechter wanneer zij in een familierechtelijke procedure zitten en graag hun stem willen laten horen. Dit kan wanneer kinderen bijvoorbeeld niet tevreden zijn over de dagen dat zij bij papa of mama verblijven. Maar dit kan ook wanneer de ouders uit elkaar gaan en het kind graag wil laten weten wat hij of zij hiervan vindt.
De docentinstructies en modelbrieven kunt u als pdf downloaden.
Wilt u dat alle kinderen gelijke kansen krijgen en allemaal hun stem kunnen laten horen in procedures waar zij vaak de dupe van worden? Neem dan een kijkje in “Kinderstemrecht in een box”.