Let op! Op deze pagina staan de producten die studenten tijdens hun opleiding hebben gemaakt. Deze producten zijn prototypes. Daaraan kunnen geen rechten worden ontleend.
Mensen die een bijstandsuitkering ontvangen, nemen deel aan een cursus van de gemeente. Tijdens die cursus krijgen zij informatie over hun rechten en plichten. Studenten ontdekten dat veel uitkeringsgerechtigden daar toch niet goed van op de hoogte zijn. Zij doken onderandere in de (onderwijs)psychologie en ontwikkelden een interactief vraagspel dat tijdens de cursus gespeeld kan worden.
Bij het spel zit een handleiding met uitleg waarom welk antwoord juist is. De spelleider kan dat als naslagwerk gebruiken.
Voor de vormgeving verdiepten studenten zich in kleuren en typografie. Ze kozen voor blauw (betrouwbaarheid) en de tegenhanger oranje (optimisme, energie) en voor een speels lettertype. Ook het logo (bestaande uit een lamp en een brein) maakten ze zelf.
Bekijk het product
Met ‘Thuis bij Bo’ treedt deze groep studenten buiten de gebaande paden. Hun doelgroep is het kind van 6-12 jaar waarvan de ouders in een echtscheiding zitten. Zij hebben hiervoor een fysiek kaartspel ontwikkeld. De taal is volledig afgestemd op de doelgroep. Ze maakten ook een ondersteundende website met informatie voor deze doelgroep.
Studenten kozen voor een vos - (Vos Bo, acroniem voor vragen over scheiden bij ouders) zodat zowel jongens als meisjes zich daarmee kunnen identificeren. Ze kozen ook de naam BO met diezelfde gedachte. Studenten maakten de hele vormgeving, alle illustraties, zelfs de muziek onder hun videp pitch zelf. Inmiddels is er al interesse vanuit de rechtbank, alsook vanuit Villa Pinedo, voor dit product.
Bekijk de websiteUit onderzoek van de studenten van My LegalBuddy bleek dat nieuwkomers in Nederland niet of nauwelijks geïnformeerd worden over het Nederlandse Strafrecht. Dat leidt ertoe dat zij in Nederland soms onbewust strafbare feiten plegen, die in het land van herkomst niet strafbaar zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wildplassen, maar ook zwaardere delicten als de opvoedkundige tik en het plegen van eerwraak. De studenten van My LegalBuddy hebben een product ontwikkeld waarmee nieuwkomers in Nederland geïnformeerd worden over het Nederlandse strafrecht. Meer preventive law kun je het niet krijgen, want zo kunnen een hoop juridische problemen worden voorkomen op het gebied van het strafrecht (boete, taakstraf, celstraf) maar ook op het gebied van het vreemdelingenrecht (intrekken verblijfsvergunning).
De studenten van My LegalBuddy hebben informatiefilmpjes over het Nederlandse strafrecht opgenomen in vier talen (Russisch, Engels (inclusief ondertiteling), Arabisch en Frans). Zij hebben een prachtige website gemaakt en een videopitch die zich richt op instanties die met nieuwkomers werken. Via de website kan eenvoudig een flyer worden gedownload, filmpjes kunnen worden bekeken en de tekst is bovendien volledig uitgeschreven. De creatieve studenten van My LegalBuddy hebben alles zelf gebouwd, gefilmd en ge-edit!
De producten zijn volop gedeeld door instanties op social media als LinkedIn. Er lijkt een enorme behoefte aan in de praktijk en de studenten hebben, naast deze ‘crime edition’ nog tal van ideeën voor andere edities.
Studenten maakten een website met informatie voor (jonge) mensen die overwegen te gaan samenwonen. Ze helpen starters op de woningmarkt aan een goede juridische start. De website informeert over de verschillende samenlevingsvormen (niets regelen, samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap en het huwelijk). En waarom is de samenlevingsvorm relevant als je een woning gaat kopen? Studenten leggen dat haarfijn uit.
De prijswinnaars informeren over rechten en plichten en over de gevolgen van een samenlevingsvorm wanneer de relatie eindigt en wat dan de gevolgen zijn voor uw gezamenlijke koopwoning.
Ga naar de websiteDe woningmarkt is oververhit en veel mensen kiezen daarom (noodgedwongen) voor huur. Wanneer je eindelijk jouw droomhuisje gevonden hebt, ontvang je de huurovereenkomst. Een stuk tekst dat vol staat met juridische termen. Vaak veel te lang en vooral erg onleesbaar en onbegrijpelijk.
Daar wilden studenten wat aan doen. Zij ontwikkelden een website, een Instagram- en een TikTokpagina.
Slachtoffers van strafbare feiten hebben soms moeite met het verwerken van wat hen is overkomen. Zeker wanneer de verdachte om voor het slachtoffer onbegrijpelijke redenen niet vervolgd wordt. Het valt slachtoffers zwaar om een klachtenprocedure te starten tegen de beslissing van het Openbaar Ministerie om de verdachte niet te vervolgen.
Studenten van het project Recht op klagen ontwikkelden een website met informatie over de klachtprocedure ex art. 12 Sv en een generator waarmee slachtoffers eenvoudig een klachtenbrief kunnen laten opstellen.
Instagram-paginaHet recht is ingewikkeld en voor veel mensen vaak niet te begrijpen. Het product Recht zonder poespas zoekt daarvoor een oplossing. Recht in begrijpelijke taal.
Studenten maakten een website met blogs, waarin zij op taalniveau B1 uitleg geven over veelvoorkomende juridische vraagstukken. Ze gebruiken een personage, Tess, om ervoor te zorgen dat de blogs uniform zijn en lezers zich goed kunnen identificeren met de problematiek. De focus in de blogs ligt op praktijkproblemen en het voorkomen van juridische problemen.
Ga naar de website